Jalina

Jalina föddes 2005 i Oldenburg men flyttade till Niedersachsen och Hof Brüning som 5-åring där hon registrerades i Hannoveranerförbundet. I Tyskland fick Jalina sex avkommor. Den första, Dezzy Time (2010, e. Desperados), såldes på Paul Schockemöhles PSI auktion 2016. Han har därefter tävlat framgångsrikt i Tyskland upp till lilla rundan med segrar i Sankt George. Jalinas nästa avkomma Belissima (e. Belstaff f. 2011) har placeringar i både hoppning och dressyr, som bäst i klass M*. Därefter har Jalina fått flera fina avkommor efter Fürst Romancier. First Felizia (f.2013) har flera placeringar i klass L. Fayola (f. 2014) blev utnämnd till Prämien Anwärterin, fick ett hingstföl efter Blue Hors Zackerey 2019 och har nu tävlats i Tyskland med placering i klass A. Jalina utnämndes 2022 till elitsto på sina avkommors meriter.

Stolinjen – Aradina (horsetelex)

Jalinas stolinje har sitt ursprung i den norra delen av Nederländerna och de något grövre Groningenhästarna. Stammen förädlades successivt mot en ridhästtyp. Stona var av god kvalitet där flera generationer utnämndes till predikatet ster. Bland hingstarna noteras Senner vars pappa Sinaeda är en viktig hingst i holländsk avel. Senners dotter och Jalinas mormors mormor Diana (f. 1968) registrerades i det nystartade KWPN med inrikting som mångsidig gelderhäst. Diana var ett sto av hög kvalitet med predikatet keur. Hennes mångsidiga avelsegenskaper ledde till att hon även utnämndes till preferent. I följande led ses avkommor som tävlat på hög nivå i både hoppning och dressyr.

Stammen förädlades ytterligare med fullblodshingstar i två led. Med Diana användes Courville xx och med hennes dotter Philliana användes Troublemaker xx som gav Jalinas mormor Aphillia. Aphilia fick flera ston av högsta kvalitet vars anlag har förts vidare till Jalinas generation. I denna generation finns bland andra Jalinas kusin Annabel som var ett av den moderna holländska dressyravelns viktigaste ston. Hon har lämnat tre godkända hingstar: Bretton Woods (trea i unghäst-VM 2011 för femåringar), Chagall och Gaudi. I nästa generation ses den godkända hingsten Four Legends, som kom fyra i unghäst-VM 2016 för 6-åringar och nu senast Le Formidable, som blev vinnare av KWPNs hingstlicensiering 2019. Bägge två är undan Annabels dotter Vienna.

Jalinas morfar är Donnerhallsonen De Niro. Både De Niro och Donnerhall var mycket framgångsrika i internationell dressyr. De Niro själv har gett flera avkommor i yppersta världseliten i dressyr till exempel Desperados, Delgado och Glock’s Voice. De Niros mamma Alicante tillförde både trakenerblod och fullblod. Hon tävlade själv i dressyr och fick ytterligare en godkänd hingst Dimension. Hennes pappa Akzent II tillförde trakenerblod från Abglanz via Absatz och Alicantes morfar var fullblodet Wiesenbaum xx u. Wiesenblute xx. Fullblodstoet Wiesenblute xx är även farmor till Troublemaker xx som är Jalinas mormors far. Kombinationen av Donnerhall med Akzent sägs ge en mer ädlare typ jämfört med kombinationen Donnerhall Pik Bube.

Hingstlinjen – Jazz Time (horsetelex)

Jalinas pappa Jazz Time har Grand Prixhingstar både som pappa och farfar. Jazz Times farfar Cocktail var framgångsrik både i aveln och på dressyrbanan med ett stort antal segrar i Grand Prix. Hingstlinjen kommer från den franska fullblodshingsten Furioso XX vars son Furioso II köptes till Oldenburg och blev en av sporthästavelns grundhingstar. Jazz Times pappa Jazz är en av den moderna dressyravelns viktigaste hingstar med många tävlande avkommor på högsta internationella nivå som Parzival och Johnson och även i efterföljande led exemplifierat av Apache. Även som morfar har Jazz avkommor som presterat både på tävling och i avel som Blue Hors Zack och Vivaldi. Stolinjen bakom Jazz var Gelderländare. Till detta tillfördes fullblod från Pericles xx och senare från två mycket betydelsefulla avelshingstar nämligen Jazz mormors pappa Amor och Jazz mammas farfar hopphingsten Nimmerdor vars pappa Farn var en av grundhingstarna i holländsk avel.

Jazz Times mamma Romance kommer ur en stolinje från Rhein-Wetphalen. Hennes pappa Romadour II är en av de mest betydelsefulla avelshingstarna i Westphalen där hingstlinjen går tillbaka till angloaraben Ramzes x. Romadour II’s mest kända avkomma är Rembrandt som tillsammans med Nicole Uphof blev både världs- och olympiamästare. I aveln har arvets från Romadour II på hingstsidan förts vidare genom många generationer exempelvis i rätt nedstigande led via Rosenkavalier, Rubinsten I, Rohdiamant samt hans söner Rubin Royal och Blue Hors Romanov.

Jalinas Blupsida