Dove

Född 2003 (166 cm) e. Don Primero u. Amasis (e. Amiral). Dove är elitsto liksom sin mamma och mormor. Hon är selektionssto samt tre-stjärnigt prestationssto och fick diplom vid treårstest samt var i final i Svenskt Avelschampionat och Kungakannan 2006. I SWB:s blupregister har hon dressyrindex 145 och för temperament och gångarter index 151. Hon tävlade upp till medelsvår klass med segrar och flera placeringar innan hon gick över till avel.

Dove har hittills fått sex avkommor, Zanté (f. 2015, e. Blue Hors Zack), Dauphine (f. 2016, e. Fürsten-Look), Daphne (f. 2018, e Ibiza), Jason (f. 2020, e Jameson), Daria (f. 2021, e. Vivaldon) och Julian (f. 2023, e. Jameson). Hittills har samtliga avkommor som har visats på unghästtest eller ridhästtest fått diplom (Zanté, Dauphine, Daphne och Jason). På Breeders Trophy 2020 gick Zanté och Dauphine till slutfinalen där Zanté placerades som tvåa och Dauphine som sjua. Daphne var en av de högst bedömda i Sverige vid sitt unghästtest 2021 (85 %, 51 poäng). På Breeders Trophy samma år blev Daphne sjunde bästa sto på 3-årschampionatet. Zanté gick även 2021 till slutfinal och blev sexa bland sexåringarna. Jason blev accepterad som hingst på Bruksprovet 2023. Daria är bedömd på fölvisning med 82,3 %.

Stolinjen – Amasis (Horsetelex)

Doves stolinje utgår från Abirata, som var ett av de hannoveranerston som importerades till Flyinge under 1920-talet. Abirata härstammar från A/E-linjen och fick flera avkommor varav två är registrerade i Blup, dels den godkända hingsten Julian (f. 1931 e. Harms) samt stoet Abirata II (f. 1936 e. Index). De följande generationerna i stolinjen var resultatet av importen till Flyinge 1929 av trakenerhingstar korsade med några av Sveriges bästa ston från Spindafamiljen (Essi e. Salamander och Diana e. Largo) och Röhällafamiljen (Santhusa e. Santiago). Tuttan (f. 1953 e Daffodil) och Tutti (f. 1963 e. Kaifas) premierades bägge till A-ston och Torma (f. 1977 e. Toreador) till B-sto.

Från slutet av 60-talet utvecklades stostammen vidare av Sonja och Wilburt Paulsson. Deras arbete har gett många högklassiga tävlings- och avelshästar. Hurricane xx tillförde fullblod via hingsten Gibraltar till Doves mormor elitstoet Girl. Hon fick diplom som treåring och har 15 avkommor varav flera fick diplom, en blev godkänd hingst och en tävlade i svår dressyr. Doves mamma elitstoet Amasis är efter Amiral (ue Flamkella). Hon har 10 registrerade avkommor där alla utom en har tävlat i dressyr och tre har fått diplom vid treårstest. Doves helsyster Dora har nått slutfinalen i Breeders Trophy två gånger, vunnit Lövsta Future Challange 2020 och har segrar i Grand Prix. Amasis första avkomma Armani har 48 placeringar i svår klass i Tyskland. Am-ex har segrar i lilla rundan i Sverige.  Zumba var i slutfinal i Breeders Trophy både som fem- och sexåring och som sjuåring gick hon till final i Falsterbo. Även Aramis har varit i slutfinaler i Breeders Trophy, både som sex- och sjuåring, och går nu lilla rundan.

Doves morfar Amiral kommer ur Utrillolinjen vilken liksom Doves stolinje härstammar från A/E-linjen. Utrillo importerades till Flyinge 1964 som tvååring och han och hans avkommor har haft stor betydelse både för svensk hopp- och dressyrsport. Utrillo premierades till elit postumt. Via Chagall, Iran och Napoleon samt ston som var bland Sveriges bästa kommer man till Amiral som är en av Sveriges genom tiderna högst bedömda hingstar. Han var framgångsrik i internationell Grand Prix och gick bland annat två olympiader 1996 och 2000. Amirals mamma elitstoet Flamkella räknas som ett av de mest betydelsefulla stona i svensk avel. Även mormor Lankella premierades till elitsto. Amirals morfar Flamingo var även han framgångsrik i internationell dressyr och medlem av svenska bronslaget vid olympiaden 1984.

Hingstlinjen – Don Primero (Horsetelex)

Doves pappa Don Primero vann Bundeschampionatet som femåring och tävlade därefter i Grand Prix. Han verkade både i tysk och svensk avel där han har lämnat många framgångsrika tävlingshästar men också ett antal avelshingstar. I Tyskland toppade han i flera år rankingen av avelshingstar. Under åren i Sverige blev han elitpremierad och utnämnd till årets hingst 2007. 

Korsningen av Don Primero med Amiralston har gett många fina avkommor. Don Primero är själv resultatet av den mycket lyckade kombinationen av Donnerhall med ston efter Pik Bube liksom Don Schufro. Don Primeros mamma Fantasia är helsyster med Don Schufros mamma Fiesta. Stolinjen kommer från Finnländerin, som är ett av hannoveraneravelns mest betydelsefulla ston. Finnländerin och hennes avkommor på stosidan i följande generationer kombinerades med hingstar från Ostpreussen, bland andra trakenerhingsten Unkenruf som gick Grand Prix och blev morfar till systrarna Fantasia och Fiesta. Även bakom Pik Bube finns en mycket stark stolinje med exempelvis hans mormor Dohlenfuerstin som var Tysklands mest framgångsrika hopphäst 1972.

Don Primeros pappa Donnerhall är stjärnan i D-linjen och kanske fortfarande den mest betydelsefulla hingsten för dressyraveln, idag genom sina avkommor. Även som tävlingshäst var han mycket framgångsrik i internationell Grand Prix med medaljer i EM och VM. Hingstlinjen bakom Donnerhall är egentligen inte särskilt imponerande även om hans pappa Donnerwetter gick Grand Prix. Donnerhalls mamma Ninette kommer från en Oldenburgsk stam av vagnshästar förädlad av fullblod och Selle Françaishingstar.

Doves Blupsida